Zonnepanelen: ja of nee?

Zonnepanelen: ja of nee?

Steeds meer mensen besluiten om te investeren in zonnepanelen op het dak van de woning, om zo op de energiekosten te besparen. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Wat zijn de regels rondom zonnepanelen? En hoeveel kun je nou écht besparen?

Huidige regels rondom zonnepanelen.

Het aanschaffen van zonnepanelen is in Nederland erg goed geregeld. Zo zijn er veel specialisten, en wordt het installeren van de zonnepanelen steeds beter en goedkoper. Op dit moment kun je namelijk de BTW op de installatie van de panelen (21%) terugvragen bij de Belastingdienst.

Ook heb je het voordeel van salderen, dit houdt in dat je stroom levert, als je die op het moment zelf niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet. De terug geleverde kWh’s worden vervolgens afgetrokken van de kWh’s die je wel hebt verbruikt. Daar kun je dus best wel veel voordeel van hebben! Helaas gaat dat waarschijnlijk wel veranderen vanaf circa 2020.

Subsidie zonnepanelen per gemeente

Voor 2018 is er (nog) geen landelijke subsidie regel wat betreft zonnepanelen. Wel is het zo dat verschillende provincies en gemeente een subsidie beschikbaar stellen.

Het hangt er dus van af waar u woont of/hoeveel subsidie u kunt krijgen voor de zonnepanelen. Wilt u weten of er in uw gemeente een subsidie beschikbaar is? Doe dan de subsidiecheck van de Belastingdienst.

Het terugverdienen van de investering

Om de vraag te beantwoorden: zijn zonnepanelen een goede investering? Wij zeggen; jazeker! U bespaart dus namelijk niet alleen energie, maar ook op uw energierekening. Uiteindelijk kunt u zo uw investering helemaal terugverdienen.

Hoelang dat precies duurt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de stand van het dak, het soort panelen en het aantal personen in uw huishouden. De gemiddelde besparing ligt ongeveer tussen de 500 en 1200 euro per jaar gebaseerd op het aantal personen per huishouden.